Logo UDACEBA

El Programa Hippokrates: una altra visió de la formació

Autor:

Anna Maria Pedro Pijoan. Medicina Familiar i Comunitària. EAP Gaudí. Responsable Programa Hippokrates Espanya 

Raquel Gómez Bravo, Medicina Familiar i Comunitària. Representant a Espanya del Moviment Vasco de Gama

 


En la nostra professió gaudim de poder comunicar-nos amb tots els estaments, directament amb el pacient, la família que l'envolta, els metges que el porten, els especialistes de l'hospital, els de la seva mútua si és el cas...

Però metge de família és igual a tots els països? Per lògica no tots els països tenim el mateix sistema sanitari i podem tenir avantatges i desavantatges en aquest sentit, però podem aprendre molt d’aquests, i tal com ens recomanen durant la nostra formació, com més ampliem els nostres coneixements millor podrem ser en el nostre dia a dia.

 

En aquest ocasió us volem presentar una bona oportunitat per ampliar coneixements: sol·licitar un Programa Hippokrates. Amb aquesta mentalitat, els joves Metges de la WONCA, el moviment de Vasco da Gama, van proposar fa més de 10 anys, poder tenir un Programa de 2 setmanes perquè els residents aprofitant la seva època de formació i joves Metges durant els primers 5 anys després de la residència, poguessin tenir un espai més enllà de les seves fronteres i poder anar a altres països de UE, per aprendre, comparar i millorar com a metges de família.

 

Hi ha actualment 26 països que es poden visitar i sol·licitar a través de la  pàgina web www.vdgm.eu Tindreu l’oportunitat d’escollir el país que més us encurioseix o potser un país del qual us han parlat i us interessa especialment per la seva manera d'organitzar-se.

 

Vasco Da Gama és l'organització de joves Metges Família (JMF) dintre de Wonca i en nostre país amb recolzament de la semFYC, que amb ganes i il·lusió ofereix ampliar la formació als metges de família. Intenta ajudar a arribar a l’excel·lència de l’especialitat en Medicina de Família a través de la recerca, la docència, la medicina rural, la promoció, la imatge i els intercanvis.

 

El Programa Hippokrates consisteix en una rotació externa que ofereix al resident o al JMF dues setmanes d’aprenentatge en un altre país, acompanyat d’un tutor que intentarà transmetre-li tot el que sap amb els mitjans de que disposa. L’experiència resulta molt enriquidora per ambdues parts, tant pels visitants com pels tutors.

 

Passos a seguir per arribar a un acord: 

Cal registrar-se gratuïtament a la pàgina web de Vasco da Gama Movement, www.vdgm.eu Des d’allí podreu accedir als diferents països que disposen de centres de salut de referència, amb els corresponents contactes.

 

Un cop establert el primer contacte, seguidament s’ha d’emplenar la documentació Visitor contact, Learning objectives Template, i el Educational Programme per part del tutor d’acollida. També es sol·licita que el participant documenti el seu nivell d’anglès i que presenti el certificat de la seva Unitat Docent conforme se li han autoritzat les dates de la rotació externa.

 

Una vegada finalitzada la rotació es requereix realitzar una memòria de l’experiència, Final Report Template, que serà la documentació final que cal presentar per obtenir el certificat que acredita que s’ha completat la rotació del Programa Hippokrates.

 

En el web també trobareu les memòries d’altres companys, que us poden ajudar a tenir una visió en primera persona de l’experiència viscuda.

Així doncs, us animem a apuntar-vos i a gaudir d’aquesta oportunitat.

 

Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició: hip...@gmail.com

 

 

Citació científica

Autores: Pedro Pijoan Anna Maria, Raquel...

Títol article: Programa Hippokrates, una altra visió de la formació. 

Nom revista: APSalut. Volum 1. Número 2. Article 9

 

Data: 28 de març de 2013
UNITAT DOCENT D'ACEBA / Sardenya, 466 - 08025 Barcelona / Tel. 93 567 43 80 / udaceba@udaceba.cat