Logo UDACEBA

Experiència d'intercanvi a la República Txeca

Autor:

David Bottaro Parra. Resident MIR de Medicina de Família. EAP Sardenya

 

 

Dates de l’intercanvi: del 02/09/2013 al 14/09/2013                                                                                                                         

 

Escriure experiències és emocionant, per això us vull transmetre la meva vivència d’aquestes dues setmanes que vaig estar d’intercanvi.

 

Abans que res, m’agradaria explicar-vos l’inici d’aquesta història. Les ganes de conèixer i l’instint de curiositat que tots portem dins em van impulsar a aventurar-me. També la bona voluntat i predisposició de totes les persones que participen activament en el programa Vasco da Gama/Hippokrates.

 

Tot va començar quan gràcies a la Unitat Docent UDACEBA vaig conèixer a la coordinadora nacional de Hippokrates-Espanya i posteriorment, al congrés de la WONCA a Praga vaig veure el moviment Vasco da Gama en plena acció. Allà va ser on vaig adonar-me que un intercanvi havia de ser realment una experiència única.

 

Vaig decidir fer la rotació externa a la República Txeca. Em vaig posar en contacte amb el Dr. Zamostny, el qual va accedir cordialment a ser el meu Host. Durant els tres primers dies d’intercanvi el Dr. Zamostny va organitzar una rotació per un centre rural en el petit poble de Pustá Polom, a 12 km de Opava, regió de Moravia-Silesia. Aquí vaig poder aprendre amb el Dr. Mucha (praktického lékare) qui em va fer una introducció de com funciona el sistema de salut a la República Txeca. Em vaig adonar de les primeres grans diferències entre el sistema txec i el nostre.

 

Pustá Polom és un poble de 1.400 persones i el Dr. Mucha té 1.500 pacients assignats. Mucha em va explicar que allí la població pot escollir el seu metge de capçalera indiferentment la ciutat on visqui. I això passa tant a les àrees rurals com a les urbanes. És doncs totalment diferent del model espanyol que es regeix per l’assignació del centre de salut segons el padró municipal de cada persona.

 

Em va comentar que el sistema és d’autogestió i que pot ser gestionada per una persona natural o per una empresa. En el seu cas, ell mateix gestiona els seus pacients i la seva consulta. La infermeria forma part de l’equip però em va fer la impressió de que no té el grau d’autonomia idoni que podria tenir i que acaba fent més tràmits burocràtics que feina assistencial. Tot i així, la infermera, com a tot arreu, desenvolupa un paper fonamental en la cura del pacient.

 

La primera activitat assistencial del dia va ser passar visita a un pacient al seu domicili. Aquest fet em va fer recordar l’essència de la medicina familiar i que aquesta essència és universal arreu.

 

 

Estades formatives. Experiència d´un resident

 

 

Posteriorment vaig conèixer el Dr. Jan Zamostny, un metge de família jove que visita a la petita ciutat de Frydek-Mistek i que, a diferència del Dr. Mucha, treballa per a una empresa d’autogestió en salut. El Dr. Zamostny, també té 1.500 pacients assignats. El pacient, una vegada s’ha registrat en la llista d’un metge de família, s’ha d’esperar com a mínim tres mesos per a poder canviar de metge.

 

A la República Txeca els metges de família no tenen límit en el seu número de pacients assignats. És més, el sistema de pagament està vinculat amb la quantitat de pacients assignats i el número de visites, és a dir, es paga al professional per cada pacient assignat, i a més se’l paga per cada visita realitzada. Una visita al metge de família val 30 Kc, inclosos domicilis (1,2€). Cada prescripció val 30 Kc indiferentment del número de medicaments (2 per recepta).

 

Durant la meva estada vaig poder veure com actua el metge de família davant les diferents situacions que se li presenten en una visita. El maneig de les patologies i el tracte amb el pacient sempre deixava en l’ambient un aire de respecte i de comprensió.

 

Com que la visita es realitzava en un centre integral en el qual també hi visitaven facultatius d’altres especialitats, vaig poder veure el tracte cordial i respectuós entre tots ells. Vaig tenir la oportunitat de fer el seguiment d’alguns pacients que inicialment van consultar al metge de família i que posteriorment visitaven a un especialista. És el cas d’una pacient amb dolor lumbar crònic que va visitar al neuròleg, el qual em va explicar com fer infiltracions paravertebrals lumbars. O un altre cas d’un pacient amb claudicació intermitent que va ser explorat pel cirurgià vascular, qui em va ensenyar com es realitza un eco Doppler de les extremitats inferiors. També vam fer el seguiment d’un noi amb dolor testicular explorat per l’uròleg. Aquest va fer una ecografia testicular mostrant-me els aspectes rellevants d’aquest tipus de proves.

 

També vaig poder veure com funciona el centre, els seus serveis, el personal extraordinari que fa que dia a dia el centre tingui vida, així com altres especialitats mèdiques.

 

A la República Txeca la formació en l’especialització de metges de família dura tres anys. La següent taula mostra el programa de formació en medicina familiar.  

 

CAP 8 mesos  
REA + UCI o SEM  2 mesos
Medicina Interna

8 mesos

Pediatria Hospital     1 mes
Ginecología 1 mes
Cirurgía 4 mesos

No necessàriament en aquest ordre
Últim any al CAP

 

 

Pel que fa a la retribució als residents de medicina de família, el sistema paga al tutor (exemple: 30.000 Kc) dels quals, una part se la queda el tutor i una altra part va al resta d’unitats on el resident fa la rotació. Almenys el 44% del total hauria de ser el salari del resident. El resident pot fer guàrdies, amb la qual cosa augmentaria el seu salari, si bé no és obligatori. També té la opció de treballar com a metge general mentre fa la residència.

 

Una de les anècdotes que recordo de la rotació i de la meva experiència amb el Dr. Zamostny va ser el fet que teníem quelcom en comú. El doctor havia estat en un centre d’atenció primària a Espanya i coneixia alguns membres que participaven en les activitats de Vasco Da Gama, però això no ho vaig saber fins que no vaig estar allí. I llavors, un dia vam fer-nos una fotografia junts i la vam compartir amb el grup de VDGM. Això demostra la força d’aquests tipus d’intercanvis en la recerca de coneixements, ajudant a eixamplar els nostres horitzons, les ments i els nostres cors.

 

 

 

Citació

Autors: Bottaro Parra, David

Títol article: Experiència a la República Txeca

Revista: APSalut. Volum 2. Número 1. Article 26 

http://www.udaceba.cat/pl205/publicacions/butlletins/editorials/id29/experiencia-d-intercanvi-a-la-republica-txeca.htm


Data: 28 de desembre de 2013

Galeria d'imatges

  • Estades formatives. Experiència d'un resident
  • Estades formatives. Experiència d'un resident
  • Estades formatives. Experiència d'un resident
  • Estades formatives. Experiència d'un resident
  • Estades formatives. Experiència d'un resident
UNITAT DOCENT D'ACEBA / Sardenya, 466 - 08025 Barcelona / Tel. 93 567 43 80 / udaceba@udaceba.cat