Logo UDACEBA

Dorsàlgia aguda amb clínica neurològica

Autor: Alicia Villanueva Hernández, Deborah E. Mendoza Treviño, Nadejda Prepelita. EAP Vic Suc-CAP El Remei

CAS CLÍNIC PRESENTAT AL CONGRÈS SEMFYC BCN 2018

 

Cas clínic_Dorsàlgia aguda amb clínica neurològica

 

Antecedents

Pacient de 54 anys amb antecedents d’asma bronquial i autotransplantament de teixit esplènic a la joventut arran d’un accident de trànsit amb trencament de la melsa. Treballa d’auxiliar de clínica en una residència geriàtrica, viu amb el seu marit amb bon suport familiar.

 

Motiu de consulta

Consulta al CAP per dorsàlgia aguda de dos dies d’evolució, sense traumatisme previ i amb empitjorament a la mobilització. Antecedent de quadre gripal autolimitat, sense febre en els dies previs.

 

Exploració física: afebril, sense lesions dermatològiques, dolor a la palpació i mobilització dorsal, resta normal. Es va pautar analgèsia i es va realitzar radiografia de tòrax i columna dorsal que van ser normals.

 

Imagen1     Imagen2     Imagen3

 

Dos dies després inicia clínica de parestèsies periumbilicals progressives i pèrdua de força en extremitats inferiors amb impossibilitat per la micció i defecació, acudint a  urgències hospitalàries.

 

A l’exploració física a l’hospital: es va palpar globus vesical amb dolor a la palpació dorsolumbar, balanç motor en extremitats inferiors 2/5 en extremitat inferior esquerra i 3/5 en extremitat inferior dreta, de predomini proximal. Reflexes osteotendinosos 3/5 simètrics i signe de Babinsky espontani bilateral, amb sensibilitat artrocinètica alterada a nivell sensitiu toràcic, resta normal, afebril.

 

A l’analítica a urgències hospitalàries destacava leucocitosi amb  desviació a l’esquerra amb reactants de fase aguda elevats.

 

Posteriorment va ser derivada a hospital de tercer nivell per a la realització de ressonància magnètica nuclear cervicodorsal urgent, en la que es va informar de l’existència d’una col·lecció epidural posterior en segment dorsal del 5 al 8, suggestiva d’abscés epidural que comprimeix el cordó medul·lar amb signes de mielopatia.

Cultiu de l’abscés positiu per a Streptococ pneumoniae.

 

Es va procedir a drenatge quirúrgic de l’abscés epidural. Posteriorment va rebre  tractament rehabilitador amb milloria clínica progressiva.

 

Conclusions

El dolor dorsolumbar agut que no respon a tractament amb analgèsia habitual i sobretot quan s’afegeix clínica neurològica, com a senyal d’alerta, ens deu fer pensar en patologia de tipus compressiu medul·lar: infecciosa, vascular, traumàtica, tumoral, hernia discal, etc... Motiu pel qual cal actuar de manera ràpida per a conèixer el diagnòstic i tractar el més aviat possible per evitar seqüeles neurològiques

 

En aquest cas l’antecedent de l’autotransplantament esplènic va afavorir l’aparició d’aquesta infecció, degut a la immunodeficiència presentada per la pacient.

 

 

 

 

Citació

Autors: Villanueva Hernández, Alicia; Mendoza Treviño, Deborah E; Prepelita, Nadejda 

Títol article: Dorsàlgia aguda amb clínica neurològica

Revista: APSalut. Volum 6. Número 3. Article 112

 

Data: 20 de juny de 2018
UNITAT DOCENT D'ACEBA / Sardenya, 466 - 08025 Barcelona / Tel. 93 567 43 80 / udaceba@udaceba.cat