Logo UDACEBA

Taules de risc cardiovascular

Autor:

Impacto de la utilización de las diferentes tablas SCORE en el cálculo del riesgo cardiovascular. Brotons C, Moral I, Soriano N, Cuixart L, Osorio D, Bottaro D, Puig M, Joaniquet X, Marcos A, Casasa A.  Rev Esp Cardiol. 2014;67:94-100  

 

 

RESUM

A Espanya, diverses taules de SCORE estan disponibles per estimar el risc cardiovascular: taules per països de baix risc, taules calibrades per a la població espanyola, i les taules que inclouen valors de lipoproteïnes d'alta densitat. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar l'impacte de l'ús d'una o altra taula de SCORE en la pràctica clínica.

Mètodes
En un estudi transversal realitzat en dos Centres d'Atenció Primària de salut, es van seleccionar els individus de 40 a 65 anys pels que es van registrar la pressió arterial i els nivells de colesterol total entre març de 2010 i març de 2012. Es van excloure els pacients amb diabetis o antecedents de malaltia cardiovascular. El risc cardiovascular es va calcular utilitzant les taules SCORE per a països de baix risc, taula SCORE amb colesterol unit a lipoproteines d'alta densitat i taula SCORE calibrat.

Resultats
El risc cardiovascular s'estima en 3.716 pacients. El percentatge de pacients amb risc alt o molt alt va ser de 1,24% amb SCORE amb el colesterol unit a lipoproteïna d'alta densitat, 4,73% amb SCORE de baix risc, i el 15,44% amb SCORE calibrat ( P < 0,01 ). El tractament amb fàrmacs hipolipemiants es recomanaria en 10,23% dels pacients utilitzant el SCORE calibrat, 3,12% dels pacients utilitzant el SCORE de baix risc, i 0,67% dels pacients que usen SCORE amb el colesterol unit a lipoproteïnes d'alta densitat.

Conclusions
La taula SCORE calibrat classifica a un major nombre de pacients amb risc alt o molt alt que la SCORE per a països de baix risc o la taula SCORE amb colesterol unit a lipoproteïna d'alta densitat. Per tant, el seu ús implicaria tractar més pacients amb medicació hipolipemiant. Calen estudis de validació per avaluar la taula SCORE més adequada per al seu ús en el nostre medi.

 

 

Citació

Autor: Brotons C, Moral I, Soriano N, Cuixart L, Osorio D, Bottaro D, Puig M, Joaniquet X, Marcos A, Casasa A.

Títol article: Taules de risc cardiovascular

Revista: APSalut. Volum 2. Número 2. Article 30

http://www.udaceba.cat/ca/pl205/apsalut/editorials/id35/taules-de-risc-cardiovascular.htm

Data: 25 de març de 2014
UNITAT DOCENT D'ACEBA / Sardenya, 466 - 08025 Barcelona / Tel. 93 567 43 80 / udaceba@udaceba.cat